Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Δόβρης.
Ο Δημήτριος Δόβρης είναι Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan & Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΜΕΤΑΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΟΝΑΤΟΣ
Το γόνατο υφίσταται περισσότερες κακώσεις σε σχέση με άλλες μεγάλες αρθρώσεις. Αυτές οφείλονται σε τραυματισμούς ή σε φθορά. Μεταξύ των οστών στο γόνατο παρεμβάλλονται και δύο μηνίσκοι, οι οποίοι δρουν για την απόσβεση της ασκούμενης πίεσης.
Οι μηνίσκοι αποτελούνται κυρίως από νερό και ίνες κολλαγόνου και είναι επικουρικοί στην σταθεροποίηση του γόνατος, προσφέροντας μία πιο ασφαλή και ομαλή κίνηση.
ΡΗΞΗ – ΚΑΚΩΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ
Η ρήξη έσω μηνίσκου είναι συχνότατος τραυματισμός γονάτου, κυρίως στους αθλητές ή σε όσους δραστηριοποιούνται τακτικά σε ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που μπορεί η ρήξη μπορεί να συμβεί ακόμα και σε περίπτωση πτώσης και από μία απότομη στροφική κίνηση.
Άτομα μεγάλης ηλικίας δεν αποκλείεται να υποστούν ρήξη στην προσπάθειά τους να κάνουν απλές κινήσεις όπως ένα βαθύ κάθισμα. Συνήθως η ρήξη μηνίσκου δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνη της, εκτός αν βρίσκεται στην περιφέρεια του γονάτου και δεν το έχει επηρεάσει καθοριστικά.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Για να είναι έγκυρη η διάγνωση, ο ορθοπαιδικός χειρουργός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και στην συνέχεια επιβεβαιώνει την ρήξη με απλή ακτινογραφία, κλινική εξέταση, ειδικά τεστ.
Η εξέταση που απεικονίζει με ακρίβεια την ρήξη και την εκφύλιση του μηνίσκου είναι η μαγνητική τομογραφία γόνατος, η οποία δείχνει μέχρι τα μαλακά μόρια και όλες βλάβες που μπορεί να συνυπάρχουν.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Στην ρήξη μηνίσκου, το αρχικό σύμπτωμα στους περισσότερους ασθενείς είναι πόνος στην περιοχή του χτυπήματος. Η ένταση του πόνου εξαρτάται από τον βαθμό της ρήξης. Η περιοχή αυτή μπορεί να είναι τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πλευρά του γόνατος.
Εμφανίζεται οίδημα και το εύρος της κίνησης είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με πριν την βλάβη. Σε πολλές περιπτώσεις το γόνατο «μπλοκάρει» και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κανέναν μηχανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μηνίσκος είναι εγκλωβισμένος μέσα στο γόνατο.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία έχει επιτυχία μόνο αν η ρήξη είναι μικρή. Περιλαμβάνει αποφόρτιση του γονάτου, εφαρμογή πάγου, φυσικοθεραπείες και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακέφαλου. Από φαρμακευτική αγωγή ο ασθενής συνήθως λαμβάνει παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Όταν η ρήξη μηνίσκου χρειάζεται εγχείρηση, τότε γίνεται αρθροσκόπηση γονάτου. Αυτό συναποφασίζεται με τον ασθενή, ανάλογα με τις προσδοκίες του, την ηλικία του και το μέγεθος της βλάβης. Εφόσον το γόνατο έχει υποστεί και ρήξη πρόσθιου χιαστού, είναι εφικτό ο ασθενής να κάνει δύο χειρουργεία σε ένα διάστημα 30 ημερών, πρώτα του μηνίσκου και έπειτα του χιαστού.
Η αρθροσκόπηση είναι μία τεχνική εύκολη και άριστα προσαρμοσμένη στον ασθενή που επιθυμεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αποκατάσταση της βλάβης. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με δύο πολύ μικρές οπές, εισάγει το μικροσκόπιο με την ενσωματωμένη κάμερα και βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει ενδαρθρικά. Επιδιορθώνει την βλάβη και στην συνέχει συρράφει τον μηνίσκο, είτε αφαιρεί όλο το τμήμα εκείνο της ρήξης, κρατώντας ένα μεγάλο κομμάτι του μηνίσκου για την καλύτερη κινητικότητα και ευελιξία του γονάτου.
ΑΝΑΡΡΩΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μετεγχειρητικά, οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν και περπατούν σχεδόν αμέσως. Ο φυσικοθεραπευτής βγάζει ένα εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο φυσικά έχει εγκρίνει ο γιατρός, ώστε το γόνατο να δυναμώσει και οι γύρω μύες να ισχυροποιηθούν για να λειτουργούν προστατευτικά.
Αν έχει πραγματοποιηθεί συρραφή του μηνίσκου, η περίοδος αποκατάστασης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο, καθώς πρώτα πρέπει να μπει το πόδι σε ειδικό νάρθηκα. Η μετακίνηση γίνεται με ειδικά βοηθήματα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ Ο ΜΗΝΙΣΚΟΣ;
Αν δεν γίνει αρθροσκόπηση, το γόνατο είναι εκτεθειμένο περισσότερο από πριν σε κραδασμούς, ο μηνίσκος θα συνεχίσει να φθείρεται και μπορεί να προκληθεί οστεοαρθρίτιδα στο πόδι. Βέβαια είναι συχνές οι περιπτώσεις που ακόμα και μετά την επέμβαση, η ανάπτυξη αρθρίτιδας συμβαίνει. Εδώ παίζει ρόλο, η εξειδίκευση του γιατρού.
ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Tο κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό της ρήξης και το αν έχουν επηρεαστεί γειτονικοί σύνδεσμοι, οι οποίοι θα κάνουν την επέμβαση ακόμα πιο περίπλοκη και πιο ακριβή. Η τελική τιμή εξαρτάται και από την ασφάλιση του κάθε ασθενούς. Ο ασθενής ύστερα από τις εξετάσεις του και την συζήτηση με τον γιατρό του θα μάθει το τελικό κόστος.
ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ;
Με την μεταμόσχευση του μηνίσκου μπορεί να αντικατασταθεί ολόκληρος ο μηνίσκος με μόσχευμα. Αυτό συμβαίνει για να αργήσει η εκφύλιση του χόνδρου της άρθρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Σε αντίθεση με την αρθροσκόπηση, για να γίνει η επέμβαση αυτή πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Αρχικά η άρθρωση του γονάτου να είναι σταθερή, δηλαδή με προηγούμενη επέμβαση να έχει αποκατασταθεί η ρήξη. Ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει ξεπεράσει τα 60 και να μην είναι υπέρβαρος. Η μεταμόσχευση είναι μία καλή λύση σε όσους ο πόνος δεν φεύγει ή υπάρχει ύδραρθρο.
ΠΟΤΕ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΠΑΛΙ;
Η απάντηση είναι όποτε το επιτρέψει ο γιατρός. Εδώ παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως είναι το είδος της επέμβασης, ο πόνος, αν το αυτοκίνητο είναι χειροκίνητο ή αυτόματο, αλλά και το είδος της αναλγησίας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
Μερική Μηνισκεκτομή Οπισθίου Κέρατος Έσω Μηνίσκου – Βίντεο από χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δημήτριο Δόβρη.