Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Δόβρης.
Ο Δημήτριος Δόβρης είναι Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan & Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ (ΤΕΝΟΝΤΟΠΑΘΕΙΑ) ΩΜΟΥ
Η τενοντίτιδα (τενοντοπάθεια) ώμου είναι μία πάθηση που έχει ως αίτιο την φλεγμονή – κάκωση συνδέσμων και συνήθως ευθύνεται για τον πόνο στον ώμο που επιμένει. Οι τένοντες ώμου είναι πολύ σημαντικοί σύνδεσμοι για την εκτέλεση της κίνησης του άνω άκρου και για τη δυναμικότητα του χεριού και την λειτουργικότητά του.
Η τενοντίτιδα είναι γνωστή για τον πόνο που προκαλεί και τον περιορισμό της κίνησης.
ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΤΟΝ ΩΜΟ;
ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ
Αν οι μύες λόγω επαγγέλματος ή λόγω της έντονης αθλητικής δραστηριότητας καταπονούνται αυτό σημαίνει ότι και ο αντίστοιχος τένοντας είναι περισσότερο ευάλωτος στην φθορά. Αν η μυϊκή δραστηριότητα αυτή συμβαίνει συνεχόμενα τότε το φορτίο που υφίσταται το στροφικό πέταλο του ώμου, μπορεί να είναι αρκετό για να ευθύνεται για την ανάπτυξη τενοντίτιδας.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΩΜΟΥ
Σε μερικούς ανθρώπους το ακρώμιο, μπορεί να εξέχει λίγο παραπάνω από το κανονικό, δημιουργώντας τριβή στον τένοντα στην κάτω επιφάνεια του ακρωμίου.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΩΜΟΥ;
Το μοναδικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας που θα κινητοποιήσει τον ασθενή να επισκεφθεί γιατρό, είναι ο πόνος. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ένταση του πόνου είναι διαφορετική και μπορεί με τον χρόνο και ανάλογα με τις κινήσεις που γίνονται να αυξομειώνεται. Ο πόνος, τέλος, μπορεί να ακτινοβολεί και στον αυχένα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑΣ ΩΜΟΥ;
Αρχικά λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς και οι χειρωνακτικές εργασίες που κάνει. Η κλινική εξέταση, ένας υπέρηχος και οι ακτινογραφίες είναι επίσης απαραίτητες. Η μαγνητική τομογραφία, ωστόσο, είναι η εξέταση που μπορεί να δώσει με ακρίβεια απαντήσεις ως προς τη διάγνωση, καθώς αυτή θα αποκαλύψει το μέγεθος της βλάβης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αν διαγνωστεί ότι η τενοντίτιδα είναι σε αρχικά στάδια, τότε η αντιμετώπιση που συστήνεται είναι συντηρητική. Αυτό σημαίνει ολιγοήμερη ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή, η οποία έχει ως στόχο να περιορίσει την φλεγμονή και να καταλαγιάσει τον πόνο.
Σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουμε τον ασθενή για λίγες μέρες, ώστε να υποχωρήσει ο πόνος και στην συνέχεια βγάζουμε ένα πλάνο φυσικοθεραπείας, ώστε να διατηρηθεί η δύναμη και η κινητικότητα του ώμου. Αυτό συμβαίνει στην οξεία τενοντίτιδα, ενώ στην χρόνια η αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Την οριστική λύση στο πρόβλημα του χρόνιου πόνου θα την δώσει η αρθροσκόπηση ώμου. Μέσα από δύο πολύ μικρές οπές, ο ορθοπαιδικός χειρουργός τοποθετεί το αρθροσκόπιο, το οποίο έχει κάμερα για να δει τι ακριβώς γίνεται στο περιεχόμενο της άρθρωσης.
Με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται μέρος του οστού που εμποδίζει την λειτουργικότητα του ώμου ή πιέζει τον τένοντα. Η επέμβαση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα ειδικά στην αποκατάσταση του ασθενούς. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η νοσηλεία πολύ σύντομη. Έπειτα η επάνοδος στις κανονικές δραστηριότητες του ασθενούς είναι γρήγορη και αναμένεται να γίνει εντός του μήνα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;
Αθλήματα και επαγγέλματα που κυρίαρχο ρόλο για τη διεξαγωγή τους έχουν τα χέρια ευθύνονται για την εμφάνιση τενοντίτιδας. Η κολύμβηση, το βόλεϊ, το τένις το μπάσκετ και επαγγέλματα χειρωνακτικής εργασίας όπως σερβιτόρος, μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση τενοντίτιδας.
ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ;
Υπάρχουν υποστηρικτές της θερμότητας και υποστηρικτές του πάγου στην τενοντίτιδα. Συνήθως η εφαρμογή του πάγου δείχνει να καταπολεμά την φλεγμονή, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.
Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ;
Οι ήπιες και τακτικές διατατικές ασκήσεις είναι σωτήριες για την ανακούφιση από τον πόνο της τενοντίτιδας. Με αυτές αποκτάτε ξανά ευελιξία και δύναμη. Ωστόσο, μόνο ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει το συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.