Γράφει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Δόβρης.
Ο Δημήτριος Δόβρης είναι Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan & Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma) ή θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες είναι μια σύγχρονη μορφή βιολογικής θεραπείας, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Χρησιμοποιείται ήδη σε διάφορους ιατρικούς τομείς, όπως Πλαστική Χειρουργική, η Αισθητική Δερματολογία, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική κ.λπ.
Από το 2006 ξεκίνησε στις ΗΠΑ η εφαρμογή των εγχύσεων PRP και στην ορθοπαιδική, αρχικά σε τραυματισμούς και αθλητικές κακώσεις και έπειτα σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Από τότε έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή και η βιβλιογραφία πλέον που την υποστηρίζει είναι σημαντική.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ PRP;
Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος, τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων, δηλαδή βιολογικά ενεργών πρωτεϊνών. Οι παράγοντες αυτοί απελευθερώνονται μέσω φυσιολογικής διαδικασίας από τα αιμοπετάλια και ενεργοποιούν μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες -μέσω της προσέλκυσης και του πολλαπλασιασμού των κατάλληλων κυττάρων και της παραγωγής κολλαγόνου- συντελούν και προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών από οποιαδήποτε βλάβη και τραυματισμό.
Mε την κατάλληλη επεξεργασία του αίματος, μπορεί να διαχωριστεί το μέρος εκείνο που έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, άρα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και το οποίο ονομάζεται Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (P.R.P.).
Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των αυτόλογων αιμοπεταλίων, το PRP περιέχει διάφορους αυξητικούς παράγοντες (PDGF, TGF-β1, IL-1, FGF, I-α, I-γ, ILGF κ.ά).
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ PRP;
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την μετανάστευση των απαιτούμενων κυττάρων στο σημείο του τραύματος.
Με τον τρόπο αυτό και κάνοντας έγχυση του PRP στο σημείο της βλάβης, επιταχύνεται η επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής και προκαλείται η δραστηριοποίηση του μηχανισμού επούλωσης του ίδιου του οργανισμού, με αποτέλεσμα την αναδόμηση και αναγέννηση του τραυματισμένου ιστού.
Έτσι, ενισχύεται σημαντικά η διαδικασία επουλώσεως των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχεται κανένας απολύτως κίνδυνος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Το PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός από μια περιφερική φλέβα του ασθενή κάνει μια απλή αιμοληψία (20-25 ml).
Στην συνέχεια, το αίμα φυγοκεντρείται. Η φυγόκεντρος διαχωρίζει το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά του αίματος. Ακολουθεί η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων (με χλωριούχο ή γλυκονικό ασβέστιο ή φωτοενεργοποίηση) και έπειτα ο ιατρός κάνει την τοπική έγχυση στην πάσχουσα περιοχή. Μερικές φορές η έγχυση μπορεί να γίνει με την βοήθεια υπερηχογραφικού ελέγχου, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το σημείο έγχυσης τοπικά. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν έχει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης και επιπλοκών διότι πρόκειται για παράγωγο του αίματος του ίδιου του ασθενούς.
Σε σπάνιες περιπτώσεις θα δούμε τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση να υπάρξει τοπικός ερεθισμός. Τοπική παγοθεραπεία και απλά παυσίπονα θα ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Η κάθε έγχυση γίνεται 1 φορά την εβδομάδα. Μέχρι και τρεις εγχύσεις μπορεί να χρειασθούν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το είδος, την εντόπιση και τη βαρύτητα της βλάβης. Σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μην λαμβάνονται ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, διότι επηρεάζουν την φυσιολογική διαδικασία επούλωσης, άρα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Η αναγέννηση των ιστών είναι μια αργή διαδικασία και τα αποτελέσματα της έγχυσης μεγιστοποιούνται στις 4-6 εβδομάδες. Oι φυσιοθεραπείες μπορούν να συνεχιστούν μία εβδομάδα μετά από την έγχυση.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;
- Οξείες και χρόνιες Τενοντίτιδες και Τενοντοπάθειες (τενοντίτιδα αχιλλείου, επιγονατιδικού,οπισθίων μηριαίων, υπερακανθίου του ώμου, μερικές ρήξεις τενόντων, Έξω και έσω επικονδυλίτιδες αγκώνα, Τροχαντηρίτιδα του ισχίου κ.ά.)
- Συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματα ποδοκνημικής, μερικη ρήξη με διατάσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος κ.λπ.)
- Μυικές θλάσεις (οξείες και χρόνιες)
- Παθήσεις του αρθρικού Χόνδρου Οστεοαρθίτιδα, Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας κ.λπ.)
- Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης κ.λπ.)
- Άτονα έλκη από σακχαρώδη διαβήτη και νεκρώσεις δέρματος
Το PRP χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκεια διάφορων ορθοπαιδικών χειρουργείων, όπως στα χειρουργεία αντικατάστασης των αρθρώσεων, συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού, συρραφής μηνίσκων και οστεοσύνθεσης καταγμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την επούλωση των ιστών, την ενσωμάτωση των προθέσεων και τον περιορισμό της απώλειας αίματος.