Βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική: Τι Είναι & Πλεονεκτήματα

Βλαστοκύτταρα

Οι έρευνες αναφορικά με τα βλαστοκύτταρα παίζουν πολύ σημαντικό στην ορθοπαιδική αναγεννησιακή ιατρική με στόχο την εύρεση εναλλακτικών θεραπειών για τον τραυματισμό χόνδρων και άλλων  παθήσεων  όπως η αρθρίτιδα,  η δυσπλασία των οστών ή οι ρίξεις τενόντων και συνδέσμων.

Τα βλαστοκύτταρα έχει αποδεχθεί ότι διαθέτουν έμφυτες μοναδικές ιδιότητες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα κύτταρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έχει δοθεί στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Πρόκειται για μη εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται από κυριολεκτικά οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρων.

Από που αντλούνται αυτά τα κύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να απομονωθούν από τον μυελό των οστών, το περιόστεο, το λιπώδη ιστό, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, το αμνιακό υγρό, τον οδοντικό πολφό, τους αρθρικούς ιστούς, το δέρμα και τους σκελετικούς μύες.

Η διαδικασία για την απομόνωση τους μπορεί να γίνει είτε με φυγοκέντριση, είτε με επιλεκτική και ενισχυμένη καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων σε πολυμερικούς ιστούς.

Ρόλος & Πλεονεκτήματα

Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ως πρόδρομα κύτταρα, έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται σε μεσοδερμικούς ιστούς, όπως οστά, χόνδρους, τένοντες και συνδέσμους.

Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική είναι πολλαπλός:

  • Αντιμετώπιση τραυματισμών και δυσπλασίας των οστών: Η χρήση βλαστοκυττάρων σε στηρίγματα υδροξυαπατίτη, αφαλατωμένη οστέινη μήτρα και φωσφορικό ασβέστιο συμβάλει στη δημιουργία υποστηρικτικών ή και ενοποιητικών μηχανισμών ανάμεσα στις ατέλειες μεταξύ των οστών μειώνοντας έτσι κατά πολύ το χρόνο ανάρρωσης.
  • Προβλήματα σε μεσοσπονδύλιους δίσκους ή χόνδρους: Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένους ιστούς, με πολύ χαμηλή εγγενή ικανότητα αυτό-ίασης. Σκοπός των βλαστοκυττάρων είναι να επιδιορθώσουν τυχόν φθορές και να επαναφέρουν τη λειτουργικότητα των ιστών αυτών έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στη φθορά της καθημερινής δραστηριότητας. Θεραπείες με βλαστοκύτταρα και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.
  • Αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης: Μια πάθηση της κεφαλής του μηριαίου οστού που οδηγεί σε αναπηρία άτομα νεαρής ηλικίας. Τα βλαστοκύτταρα έχουν αγγειογενετικές και οστεογενετικές ικανότητες. Με την ενέσιμη εισαγωγή τους στην κεφαλή του μηριαίου οστού σε κάποιες έχει επιτευχθεί η αντιστροφή  της διαδικασίας της νέκρωσης και η επαναφορά  της  λειτουργικότητας του οστού. 
  • Βλάβες στους τένοντες: Πολυάριθμες χειρουργικές μέθοδοι έχουν δημιουργηθεί για την επιδιόρθωση αυτών των ιστών, όμως βασίζονται στη βέλτιστη ίαση της διεπιφάνειας οστού-τένοντα. Η ινοαγγειακή ουλή που δημιουργείται κατά την αποθεραπεία υποβαθμίζει τόσο τις βιοχημικές όσο και τις μηχανικές ιδιότητες του συγκεκριμένου τένοντα. Η χρήση βλαστοκυττάρων, σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη BMP-2, έχει δείξει αυξημένη ιαματική ικανότητα της περιοχής, με αναγέννηση των ινών, αυξάνοντας έτσι την ευκαμψία και το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει ο τένοντας.

Τα βλαστοκύτταρα στην ορθοπαιδική είναι μία υπερσύγχρονη και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση που γίνεται ωστόσο από πολύ εξειδικευμένους χειρουργούς.